Äta rätt näring

När det gäller just näringsbrist uppkommer den ofta för att man äter för ensidigt. Näringen kommer från flera olika källor, bland annat från fett, kolhydrater och protein. För att kroppen ska må bra behöver man äta från alla de här källorna men hur mycket man äter av varje källa kan behöva justeras.

Kost för den som inte rör sig så mycket

Om man inte rör sig så mycket överlag, om man är sjuk eller inte kan röra sig tillfälligt kan man behöva dra ner på sitt intag av mat rent generellt. Om man äter mer kalorier än vad man gör av med kommer man att gå upp i vikt. Det är dessutom klokt att dra ner på fet mat, samt på den mat som innehåller mycket kalorier.

Vad är rätt näring?

Vad som egentligen är rätt näring kan variera beroende på hur man är som person, vilka mål man har och på hur mycket man rör sig. Många gånger kan det vara så att man ganska snabbt märker att man inte får i sig tillräckligt med näring. Man kan bli trött och hängig. En del märker också av att immunförsvaret blir sämre om man inte hinner eller kan äta så bra under några dagar.

Generellt sätt bör man äta en större del protein än fett och kolhydrater. Protein gör att mättnadskänslan behålls längre och om man ligger på kaloriunderskott kan det vara trevligt att hålla sig mätt en längre stund. Om man äter något onyttigt kommer man antagligen att bli hungrig kort efteråt igen och då kan risken vara stor att man överskrider det antal kalorier man har bestämt sig för att äta.