Matlagning över öppen eld

Människan har lagat mat över öppen eld sedan urminnes tider. Det är grunden för vår kokkonst. När människan lärde sig att göra upp eld var matlagningen ett av de områden där elden först kom till användning. I takt med att tekniken har utvecklats och att vi har fått elektricitet i våra hem har matlagningen över öppen eld mer eller mindre försvunnit från den dagliga kokkonsten, i vart fall här i Sverige. Den enda länk som de flesta av oss har kvar till dåtidens matlagning är sommarens grillkvällar över grillens kolbädd.

Trendigt att laga mat över öppen eld

Sedan en tid tillbaka har matlagning över öppen eld fått en viss renässans. Allt fler restauranger har börjat använda sig av matlagning över öppen eld, och som exempel har kocken och tv-personligheten Niklas Ekstedt blivit en varm förespråkare för denna typ av matlagning. Utvecklingen är egentligen inte särskilt förvånande. Vi befinner oss i en tidsperiod där vi alltmer har börjat att värdesätta gamla traditioner samtidigt som mat, vilken tillagats över öppen eld, är en fantastisk smakupplevelse.

Viktigt att tänka på

När man lagar mat över öppen eld är det viktigt att man har rätt utrustning och planerar måltiden väl i förväg. Något som man ofta förbiser när man börjar att laga mat över öppen eld är den mängd ved som behövs. I början kan detta vara svårt att uppskatta, varför det kan vara en god idé att använda sig av ett vedsäcksstativ som du fyller med ved.

Den köksutrustning som du ska använda dig av måste vara rustik. Induktionskastruller och billiga tunna kastruller gör sig icke besvär. Dessa kastruller kommer med största sannolikhet att förstöras om du använder dem över öppen eld. Det bästa valet är grytor och kastruller vilka är gjorda av gjutjärn. De är i grund och botten gjorda för att användas över öppen eld.

Maträtter som fungerar att tillaga över öppen eld

Man behöver egentligen inte gå längre än till sommarens grillningar för att hitta rätter som fungerar att tillaga över öppen eld. De flesta rätter som fungerar att tillaga över kolgrillen fungerar även att tillaga över öppen eld. Detta innebär att alla former av grillning, vare sig det är fråga om kött, fisk eller grönsaker, även fungerar att tillaga över öppen eld.

En annan maträtt som fungerar mycket väl att tillaga med en öppen eld är pizza. Man ska inte glömma att riktig pizza tillagas i en vedugn, även om pizzan inte tillagas över elden utan snarare intill. Men så länge som du placerar pizzan intill den öppna elden kan du laga en utmärkt pizza med hjälp av din eldstad. Egentligen är det endast fantasin som sätter stopp för vilka rätter som du kan tillaga. Var därför inte rädd att prova på olika rätter, så kommer du snart att behärska matlagning över eld som få andra personer i din omgivning.