Organisera mera

I köket är det viktigt att ha ordning och reda. Det spelar ingen roll om man bara lagar mat i köket hemma, eller om man arbetar i ett restaurangkök. För att matlagningen ska gå snabbt och smidigt bör man se till att alla saker står på sin plats. Inom restaurangvärlden använder man sig, förutom generell ordning, av begreppet mise en place. Det betyder att man plockar fram det som ska användas till den aktuella rätten redan innan man börjar laga den. Många gånger ser man också till att ha förberett olika ingredienser. Hackad lök står klar i kylen, osten är riven och så vidare.

Att ha en bra organisation

Det kan ta ett tag att organisera sitt kök så som man vill ha det. Om man inte är ensam i köket kan det vara ännu svårare. Då kan det vara personer som ändrar om placeringen av olika saker.

Det är dock inte bara i köksskåpen man behöver ha ordning. Även i kylen och frysen är det klokt att organisera på ett smart sätt. Hemma kan det vara klokt att märka upp kött och annat med det datum då det fryses in. Man kan nämligen inte räkna med att sakerna håller hur länge som helst. Fläskkött har till exempel en tendens att härskna i frysen. I genomsnitt kan man räkna med att det håller i omkring sex månader. Genom att ha en låda eller liknande där man placerar sådant som behöver ätas först slipper man kasta mat som råkat bli dålig. En liknande låda kan man ha i kyl och skafferi. Då kan man samla ihop ingredienser för att till exempel göra en pytt i panna eller annan rätt där alla ingredienser kan ingå.