Köksredskap som behövs för att laga pasta

Pasta av olika slag är inte speciellt komplicerat att tillaga och de flesta har en eller annan form av den hemma. Pasta är också ett billigt livsmedel som mättar relativt bra. Men bara kokad pasta kan bli lite enformigt. Kan man tillaga den på annat sätt, och vad behöver man för det?

Koka pasta med pastasås

För att koka pasta oavsett sort behöver man en rejäl kastrull. Pasta ska koka i rikligt med lättsaltat vatten. Ska man dessutom göra pastasås eller pasta alfredo kan det vara bra att ha ytterligare en kastrull att göra såsen i. Har man inte det behöver man hälla ur pastan och sedan göra såsen. Man kan sedan blanda pastan och såsen i kastrullen för att ytterligare värma upp pastan om den hunnit kallna.

Steka pasta

Stekt pasta är kanske inte direkt vanligt, men det går faktiskt att steka upp tillagad eller färsk pasta. Klassisk torkad pasta går inte att steka utan att den först lagas till. För att steka pastan går det bra med vilken stekpanna som helst, men det är en stor fördel om pannan har lite högre kanter. Det fungerar också att använda en wokpanna om man vill blanda pastan med till exempel grönsaker och annat gott.

Gratänger och lasagne

Lasagne och olika pastagratänger räcker till många och det är dessutom lätt att tillaga. Man behöver dock en fungerande ugn och en tillräckligt stor ugnssäker form. Alla ingredienser varvas i formen och tillagas sedan i lite olika tid beroende på rätt. Pastan som används bör vara färsk eller tillagad. Undantaget är dock pasta som används till lasagne. Där fungerar det bra även med torkade lasagneplattor.

Slevar och skedar

När det gäller tillagning av pasta är det inte fel att ha ett flertal skedar eller slevar till hands. De behövs både för att sleva upp sås och för att ta upp pastan ur kastrullen. En pastaslev med kraftiga tänder eller taggar är bra för att den ska få grepp om pastan. Ha gärna också ett pastamått till hands. Det är särskilt bra för spaghetti. Med ett sådant kan man snabbt se hur mycket spaghetti som kommer gå åt för ett visst antal portioner.

Passande tallrikar eller skålar

Passande tallrikar och skålar för pasta är tallrikar med en fördjupning i mitten och lite mer rejält brätte. Är det lasagne som ska ätas fungerar en vanlig flat tallrik bra. En skål kan också vara effektiv, särskilt för barn som ska äta spaghetti eller nudlar.