Minska i vikt genom mat

Det går att minska i vikt bara genom att lägga om sin kost. Man behöver inte börja träna rejält för att man ska få bra resultat. Träning kan däremot göra att man ser resultat snabbare och dessutom kan man minska risken för att drabbas av lös hud, muskelförlust och liknande i samband med viktminskningen.

Att tänka på när man vill gå ner i vikt

Om man vill gå ner i vikt måste man tänka på att en viktnedgång inte är något som sker över en natt. Det tar tid att gå ner i vikt och det är klokt att göra det på ett hälsosamt sätt. All viktnedgång handlar om att äta mindre än vad man gör av med. I grund och botten behöver man alltså äta mindre kalorier än vad kroppen förbrukar på en dag. Om man inte rör på sig speciellt mycket behöver man inte äta lika mycket som en person som springer flera mil varje dag. Hur mycket man behöver äta är dock individuellt och kan bero på ens ämnesomsättning. Vissa har en högre ämnesomsättning och då kan de äta mer.

Ungdomar och viktnedgång

Det är sällan nyttigt för ungdomar och växande personer att gå på diet. Ibland kan det dock behövas. Om man är ung och känner att man väger lite för mycket kan det vara klokt att be om hjälp på en ungdomsmottagning i närheten för att få hjälp. Besöken där är gratis och man kan även få hjälp med andra saker än viktnedgång.