Barn och felaktig kost

Ett barn bör inte gå på diet eller tvingas in i vegansk eller vegetariansk kost. Ett barn som växer behöver en hel del näringsämnen för att det ska kunna växa ordentligt och för att organen ska utvecklas som de ska. Om ett barn är överviktigt bör dieter inte användas i första hand. Då rekommenderas istället ett minskat intag av sötsaker samt mer rörelse. Det är också viktigt att man som förälder ser till att få i barnet grönsaker och en överlag allsidig kost. Det kan dock vara lite svårt.

När grönsaker inte uppskattas

Många gånger kan det vara så att barnet inte uppskattar grönsaker. Ibland kan det också vara så att det får en idé om att vissa grönsaker inte är goda. Många gånger kan man behöva mer eller mindre tvinga i barnet grönsaker. Alla barn gillar inte alla grönsaker men vissa saker behöver man äta. Om det ska serveras glass till efterrätt kan man helt enkelt behöva berätta för barnet att man inte kan få glass om man inte äter upp maten som finns på tallriken. Än hårdare kan man vara om barnet inte ens smakar på en ny grönsak.

En annan idé är att man river grönsakerna. Man kan till exempel riva ner lök, morötter, selleri och liknande i köttfärssås, köttbullar, lasagne och andra rätter. Att byta ut vanligt ris mot blomkålsris, den vanliga spaghettin mot grönsaksspaghetti och liknande kan också vara ett sätt att få i motvilliga barn mer grönsaker.

Kontakt med barnhälsovården

Om man märker att barnet inte växer som det ska, att barnet är trött och man inte på några villkor kan få i barnet mer vitaminer och näring kan det vara läge att kontakta barnhälsovården. Om barnet går i skolan kan man kontakta skolsköterskan som man slussa vidare. Inom barnhälsovården finns det en handbok för hur man ska gå tillväga i olika situationer och de kan hjälpa till även vid matrelaterade problem.

Måste barnet gilla allt?

Som vuxen vet man säkert med sig att man inte gillar alla grönsaker. Men vissa saker får man äta i alla fall, trots att de inte är favoriter. Likadant kan det vara för barn. Om barnet verkligen inte gillar broccoli kanske man kan byta ut det mot blomkål eller en liknande grönsak. Ibland kan det också räcka med att smaka på maten så att man i alla fall får i sig en del av näringen.