Solens mat

Man kan inte underskatta betydelsen av köksredskap. En hemmakock kan säkert laga mat som smakar bra men i det professionella köket införskaffar man alla de hjälpmedel som finns tillgängliga för att göra matlagningen så effektiv som möjlig. Framför allt försöker man undvika onödigt svinn. En citruspress gör att du kan ta vara på varje droppe av citronen, men det går naturligtvis lika bra att pressa citronen med handen. Om du vill ha tunna skivor gurka till din sötsura pressgurka eller till tzatsiki är kökskniven ett klumpigt verktyg, men mandolinen kan däremot skära lövtunna skivor.

Hemmakockens dröm

Att öppna en egen restaurang finns på mångas önskelista. Kanske har du en gammal kokbok på vinden som din mormor använde när du var barn? Eller hade du en kulinarisk matupplevelse på din Italiensemester som du vill återskapa i din egen restaurang? Det första blir att skaffa en lokal. För att förverkliga din idé behöver du finansiering. Det finns företagslån utan säkerhet för den som vill starta en egen rörelse. Du kan säkert presentera din affärsplan på ett intresseväckande sätt. I takt med att du utvecklar din restaurang får du ett gäng stamkunder och kanske några av dem blir dina personliga vänner med tiden.

Nyttig mat är bra för själen

I Andalusien i Spanien brukar man säga att en kvinna ska ha korpsvart hår, snövit hy och blodröda läppar. Du behöver nischa dig för att överleva konkurrensen. Om du känner en spanjorska som dessutom kan dansa fandango vid speciella tillfällen, så är din lycka gjord. Medelhavskökets viktigaste ingrediens är olivoljan som innehåller omega 3 och kan sänka det farliga kolesterolet. Kanske har du möjlighet att direkt importera olja från en spansk bondgård? Detta kan du i använda i din marknadsföring.