Att ha en ätstörning

I dag är det inte alls speciellt ovanligt att drabbas av olika ätstörningar. Det finns en hets i samhället kring att vara smal och snygg. Under senare tid har det talats mycket om att man ska vara positiv till sin egen kropp oavsett hur den ser ut. Dock räcker det inte i många fall. Speciellt ungdomar är utsatta för att drabbas av ätstörningar, men även vuxna kan riskera att drabbas.

Ungdomar och ätstörningar

Om man är ung och tycker att det är lite jobbigt med mat och utseende, om man själv tror att man drabbats, eller om man känner någon som har en ätstörning kan det vara klokt att kontakta BUP för att få hjälp. Ibland kan det vara jobbigt att tala med sina föräldrar om saken och då kan det underlätta att tala med en läkare, psykolog eller kurator.

Ätstörningar kan bli allvarliga

Om man inte får tag i hjälp i tid kan ätstörningar bli allvarliga. Det kan till och med bli så att man avlider i sviterna av ätstörningen. Man kan inte bara hjälpa sig själv utan också andra som man misstänker drabbats. Det kanske är en skolkamrat som inte längre äter i skolan, som blir trött, svimmar eller så kanske man märker att personen kräks efter att ha ätit. Då kan det vara klokt att kontakta någon lärare eller annan skolpersonal.

Olika sorters ätstörningar

När det gäller ätstörningar finns det ett par olika varianter av dem. En variant är anorexi. Det är en ätstörning där man helt enkelt svälter sig själv. Man äter så lite som möjligt. Det här innebär att man hoppar över måltider. Ofta tränar man också relativt hårt i samband med ätstörningen.

En annan variant är bulimi. I den här ätstörningen kan man ofta hetsäta och sedan kräks man upp maten igen. Det kan vara svårare att upptäcka den här ätstörningen eftersom att personen som är drabbad ofta äter som vanligt.

Man kan också ha en ätstörning där man bara hetsäter, Man gör sig däremot inte av med maten. Den här ätstörningen gör ofta att man snabbt går upp i vikt. Många gånger är det inte heller de allra nyttigaste sakerna man äter utan det är ofta snabbmat, godis och snacks som slinker ner,

Den allra vanligaste formen av ätstörning är dock den som inte faller under någon direkt kategori. Det är ofta en störning där man upplever delar av både anorexi och bulimi.