Hur mycket bör man äta?

Hur mycket man bör äta är en svår fråga att svara på. Det är mycket individuellt. Beroende på vilka mål man har med sin kost, hur man äter i övrigt och hur man rör på sig kan man behöva äta olika mycket, olika näringsämnen och så vidare. Det finns flera studier gjorda över hur man egentligen bör äta. En av dem är publicerad av Karolinska Institutet för bara något år sedan och den talar bland annat om att det inte är helt lätt att äta rätt.

Äta när man är hungrig

En generell regel är att äta när man är hungrig. Det gäller dock att man inte låter sig luras av falska hungerskänslor. Känner man sig bara lite småhungrig kan det hjälpa med att bara ta ett glas vatten för att få hungerskänslorna att försvinna. Är det däremot ett bra tag sedan man åt sist kan det vara dags att ta sig något att äta.

Ta flera portioner

Det där med att ta flera portioner kan vara något som gör att man lätt går upp i vikt. När man sitter och äter kan man känna sig hungrig trots att man nyss ätit. Det är för att det helt enkelt tar tid för kroppen att känna att man är mätt. I genomsnitt tar det omkring en halvtimme innan mättnadskänslan infinner sig. Därför är det bra att ta det lugnt när man äter. Man bör också se till att tugga sin mat ordentligt. Om man trots allt känner sig lite hungrig kan man ta en liten portion sallad till.

Äta mer under aktiva dagar

Om man rör på sig, tränar och är mer aktiv en dag kan man märka av att man blir mer hungrig. Det är inte så konstigt att man äter lite mer under de dagar då man är mer aktiv. Det beror helt enkelt på att kroppen gör av med mer energi och då behöver den ha mer av den varan. Om man ska gå ner i vikt är det här förhållandet ofta något man eftersträvar. Kroppen ska helt enkelt förbruka mer än vad man äter. Det bör dock inte gå till överdrift.

Att äta för lite

När man ligger på ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt eller för att hålla en vikt är det klokt att tänka på att inte äta för lite. Det är också bra att fundera på vad man äter. Om man bara äter ett visst antal kalorier varje dag är det klokt att se till att man fördelar dem på nyttiga och näringsrika livsmedel som verkligen mättar. Att bara äta godis är till exempel inte varken näringsrikt eller speciellt klokt sett till hur mätt man håller sig på det.