Koll på hygien

När man arbetar i köket är det bra att ha koll på hygienen. Man bör till exempel se till att tvätta händerna noga innan man börjar med maten, när man hanterar livsmedel och mellan olika moment. Om man plötsligt kommer på att man behöver gå ut med soporna mitt i matlagningen bör man se till att tvätta händerna ordentligt innan man fortsätter laga maten.

Rätt kläder i köket

När man ska laga mat kan det vara klokt att tänka efter lite kring vilka kläder man använder i köket. En stickad tröja är till exempel inte så lämplig att ha på sig när man lagar mat. Det är inte så lätt att få den stickade tröjan ren och långa ärmar riskerar att hamna i maten. Det kan också vara klokt att bära ljusa kläder i köket. Då kan man snabbt upptäcka smuts eller eventuella hårstrån och byta kläder.

Hygienråd

När man ska laga mat bör man se till att tvätta sig ordentligt om händerna. Det räcker inte med att skölja sig lite. Har man långa naglar måste man även se till att rengöra under dem. Om man inte gör det finns det en rejäl risk att bakterier och annat sitter fast där. Man bör inte heller laga mat till andra om man inte är helt frisk.

Livsmedelshygien

Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om livsmedelshygien. Man kan till exempel läsa mer om vilken temperatur olika sorters kött ska ha för att vara tillräckligt tillagat. Det går också att läsa om hur pass kallt man bör ha det i kyl eller frys för att maten inte ska bli dålig.

När det gäller livsmedelshygien bör man också ha koll på att rått kött kan bära på olika smittor och dessutom bör man vara lite extra försiktig när det gäller kycklingkött.